Råd og tips


Tapas

Spekeskinke kan i utgangspunktet serveres til “alt”, men i denne sammenheng ønsker vi å starte med historien om Tapas, som er bedre kjent som småretter.

Tapa = lokk (på spansk)

For mange år siden (les: et par sekler) var det vanlig i Spania å ta seg en sherry før maten eller mellom måltidene. Siden vi geografisk er plassert i Andalucia, kan jeg fortelle at det er et sted som også huser mange fluer…

For å holde fluene borte fra sherry’n begynte de med å dekke glasset med en skive tynn skinke, noe som etter hvert ble en rett (sherry med en tapa (lokk)).

I dag er tapas spanjolenes mellommåltid og varierer fra sted til sted i Spania. Vi anbefaler syd Spania, og kanskje spesielt Murcia og Andalucia. Dette er smak og behag, men dersom det er skinke tapa du er ute etter er disse to områdene å anbefale. Det finnes i dag tapas av fisk, skalldyr, skjell, kjøttkaker, skinke, pølse, grønsaker og skinke, samt mange andre lokale varianter. Våre Iberico skinker (Patanegra) kommer fra Cordoba og Jabugo.

Skinke2

 

 

 

 

 

Serranoskinken egner seg godt som turproviant også her i kalde nord.

 

Tips
Dersom du velger en Serrano skinke på 14-18 mnd kan denne serveres med ost, asparges og lignende, som en liten forrett. Dersom du har kjøpt vakuumert pakke, anbefaler vi at du tar den ut av kjøleskapet ca 20-30 min før du åpner pakken.

Velger du derimot en Jamon Iberico de Bellota (36 mnd+), anbefaler vi at du tar ut skinken ca 1 time før bruk. Først lar du den få romtemperatur (ca ½ time) deretter lar du den ligge ca 15-20 min etter pakningen er åpnet. Denne skinken SKAL “svette” og være FET og du skal spise dette fettet. Husk bare å ikke spise den rett fra kjøleskapet.

  1. Skinken skal serveres “temperert”, dvs mellom 20-23 grader.
  2. Dersom du har kjøpt en HEL Iberisk skinke bør denne skjæres rett før den skal serveres (forutsetter at den har romtemperatur).
  3. Den iberiske skinken SKAL skjæres for hånd, og VELDIG tynne skiver! Skivene skal ikke være mer enn 6-7 cm lange (proffene bruker tre typer kniver).
  4. Du kan fint benytte en god laksekniv for å få tynne skiver, fettet og det ytre laget på en hel skinke kan man ta bort med en god kjøkkenkniv.
  5. Ta gjerne og kok suppe på beinet – dersom du er heldig og får kjøpt en hel Jamon Iberico de Bellota. Her får du frem kvaliteten på “dyret”.